Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Όταν η παράδοση συνάντησε την μόδα στο Μουσείο Μπενάκη


Ένα ταξίδι στο χρόνο μας προσκαλεί να πραγματοποιήσουμε το Μουσείο Μπενάκη στα πλαίσια της έκθεσης που διοργανώνει με τίτλο «Νύφες: Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα» σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα που ολοκληρώνει τα 40 χρόνια λειτουργίας του.



Η έκθεση ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό από τις 23 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 Απριλίου και δίνει την ευκαιρία τόσο στην γυναίκα , όσο και στους φίλους της τέχνης να θαυμάσουν αυτή την όλο ενδιαφέρον αναδρομή στο παρελθόν και να παρακολουθήσουν ιδίοις όμμα σι τις εναλλαγές στο στυλ από τον 19ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 21ου.

Επειδή το μυστήριο του γάμου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ζωή της γυναίκας και όχι άδικα , αφού όλα εκείνη την ημέρα πρέπει να είναι τέλεια και ονειρικά , η έκθεση αυτή έρχεται να παντρέψει την παράδοση και την υψηλή ραπτική στις νυφικές φορεσιές , προσδίδοντας τους βιωματικό χαρακτήρα. Τόσο η ποικιλία στα σχέδια, όσο και τα διακοσμητικά στοιχεία του εκάστοτε νυφικού φορέματος , δηλώνουν πολλά για τον τόπο, την προσωπικότητα , αλλά και το συναισθηματικό φορτίο της γυναίκας που θα το φορούσε.


Επίσης αξίζει να αναφερθεί , ότι κατά την διάρκεια αυτού του μαγικού ταξιδιού στο χώρο του νυφικού , ο κόσμος θα γνωρίσει τις εμβληματικές δημιουργίες ελληνικών οίκων μόδας όπως :οι Mady Donnet, Georgette, Οίκος Τσούχλου, Οίκος Τσοπανέλη, C. Mavropoulos, Νίκος-Τάκης , αλλά και διεθνών οικων : οι Jean Dessès, Mme Grès, Yves Dooms και Etienne Brunel.



Στόχος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και του Μουσείου Μπενάκη είναι να παρουσιάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πορεία της νυφικής ενδυμασίας από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα αλλά και να αποτελέσει έμπνευση για τις δημιουργίες του μέλλοντος.   Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 22 Ιανουαρίου και το υλικό το οποίο χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και προέρχεται κατά κύριο λόγο από δωρεές και αποτελεί φόρο τιμής στους εμπνευστές του Ιδρύματος.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου