Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

10 Λόγοι που κάνουν έναν Κρητικό περήφανο για την καταγωγή του

Πείτε με υπερβολική, πείτε με προκατειλημμένη , ένα όμως είναι γεγονός, δεν αποκαλούν κανένα άλλο νησί  στον κόσμο '' λεβεντογέννα'' όπως κάνουν με  την Κρήτη, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μιλώντας κανείς για εκείνη , το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι μαυροφορεμένοι λεβέντες που χορεύουν πεντοζάλη και αυτό από μόνο του δημιουργεί κάτι το ιδιαίτερο. Που να μεταφερθεί το μυαλό και ποιον από τους τέσσερις νομούς του νησιού να ξεχωρίσει , τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο ή τον Αγ. Νικόλαο και οι τέσσερις είναι υπέροχοι και μπορούν να σε ταξιδέψουν όλες τις εποχές του χρόνου στον χώρο της κρητικής παράδοσης, της γεύσης, της ιστορίας αλλά και της κουλτούρας του ωραιότερου νησιού του Αιγαίου.

Πάμε λοιπόν να σας εξηγήσω γιατί εμείς οι Κρητικοί , είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας :


  1. Κρητική κουζίνα :  Ότι και να πει κανείς για  τις σπεσιαλιτέ του νησιού είναι λίγο, άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η Κρητική κουζίνα ορίστηκε ως  βάση της Μεσογειακής διατροφής από τους επιστήμονες της υγείας το 1960 και συνεχίζει να καταπλήσσει αλλά και να ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους με τις γαστρονομικές της λιχουδιές.
  2. Τσικουδιά  :    Πολλοί είναι εκείνοι που την έχουν χαρακτηρίσει ως νέκταρ αφού αδιαμφισβήτητα  εκτός ότι κάνει το ωραιότερο μεθύσι , ένα σφηνάκι τσικουδιά μαζί με καλό μεζέ μπροστά από το παλαιό λιμάνι των Χανίων μπορεί να σε μαγέψουν . Να ξέρετε ότι όπου  καθίσετε για φαγητό στο τέλος σίγουρα θα σας κεράσουν ένα καραφάκι τσικουδιά , οπότε στην υγειά σας και με ρέγουλα ( χτυπάει το άτιμο, τι να κάνουμε ).
  3. Παλαιό λιμάνι Χανίων  : Ότι ώρα και να το επισκεφτείς και όποια εποχή είναι ένας προορισμός που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει και να αφήσει πίσω το μυαλό . Η καλύτερη ώρα για εμένα είναι το βράδυ, που ανάβουν τα φώτα του φάρου και μπορείς να τον θαυμάσεις από οποιοδήποτε σημείο του λιμανιού . Επίσης  να αναφέρουμε ότι στα στενά της παλιάς πόλης, τα οποία είναι γεμάτα από  αρχοντικά, έχουν ανοίξει αρκετά τουριστικά μαγαζιά  αλλά και  καφέ που αξίζει να επισκεφτείς πριν φύγεις αφού η διακόσμησή τους παντρεύει την κρητική παράδοση και την μοντέρνα αισθητική.
  4. Φαλάσαρνα :  Όποιος κάνει τις διακοπές του στη Κρήτη και δεν βουτήξει έστω μια φορά στα καταγάλανα νερά της συγκεκριμένης περιοχής τότε λυπάμαι αλλά έχει χάσει όλο το ρεζουμέ της υπόθεσης. Χρυσαφένια ακρογιαλιά , κρυστάλλινα νερά και ένα παρθένο τοπίο ( ακόμη τουλάχιστον) είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής που δεν υπάρχει τουρίστας να μην έχει κολυμπήσει στα πεντακάθαρα  νερά της. Μια επίσκεψη λοιπόν θα σας πείσει.
  5. Κνωσός :   Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν ή έχουν διδαχτεί για την  μινωική Κρήτη, με τον ξακουστό βασιλιά Μίνωα ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει ένα λαμπρό παρελθόν όσο αναφορά την ιστορία του νησιού αλλά και την αρχιτεκτονική τέχνη που κοσμεί τα ερειπωμένα αλλά πάντα γραφικά ανάκτορα της Κνωσού . Τους καλοκαιρινούς μήνες η περιοχή είναι ανοιχτή προς το κοινό και έτσι τόσο οι ξένοι τουρίστες, όσο και οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά ότι έχει απομείνει από τον   Μινωικό πολιτισμό.
  6. Φαράγγι της Σαμαριάς :  Ένας προορισμός που σίγουρα θυμίζει άγρια δύση, αφού το να διασχίσει κανείς το φαράγγι της Σαμαριάς είναι μια από τις καλύτερες εμπειρίες που μπορεί να αποκομίσει επί Κρητικού εδάφους. Τόσο η άγρια ομορφιά, όσο και το γεγονός ότι περιπλανιέσαι μέσα στο φαράγγι του οποίου το τέρμα θα σε οδηγήσει στη χώρα Σφακίων και από εκεί με τα καραβάκια μπορείς να μεταφερθείς στα Λουτρά , άλλη μια μαγευτική τοποθεσία της περιοχής, αυτά από μόνα τους δεν μπορούν να σε αφήσουν ασυγκίνητο. Επίσης αν κατά την διάρκεια της βόλτας σας στο φαράγγι δείτε τριγύρω κάτι τετράποδα με κέρατα στο κεφάλι, μην φοβηθείτε και μην τα φοβίσετε, είναι τα γνωστά σε όλους μας Κρι κρι που κάνουν και εκείνα με την σειρά τους μια βόλτα .
  7. Σούστα και πεντοζάλη : Όποιο χορό και από τους δυο διαλέξετε , ένα είναι το μυστικό,
    χορέψετε τους με την καρδιά σας. Λίγο ο ρυθμός, λίγο η τσικουδιά και όλα μια χαρά. Αν  κατά την παραμονή σας στο νησί παρευρεθείτε σε γάμο , βάφτιση ή πανηγύρι ακόμη καλύτερα, αφού θα δείτε  λεβέντες όλων των ηλικιών να χορεύουν στο ρυθμό της λύρας και του οργανοπαίκτη που σίγουρα θα σας μεθύσει με τις μελωδίες του αλλά και τις μαντινάδες.
  8. Κρητικές : Για να μην ξεχνιόμαστε , σαν τις Κρητικοπούλες πουθενά. Άλλωστε με την ομορφιά, γοητεία , μπρίο , τσαχπινιά αλλά και αύρα που εκπέμπουν, δεν έχουν αφήσει κανένα αρσενικό ασυγκίνητο. Τυχεροί όσοι καταφέρουν να τις εντυπωσιάσουν.  
  9. Τάφοι των Βενιζέλων : Ένα από τα υψηλότερα σημεία των Χανίων με πανοραμική θέα που σου κόβει την ανάσα, είναι εκείνο που βρίσκονται οι τάφοι του Ελευθέριου και Σοφοκλή Βενιζέλου στον προφήτη Ηλία στην περιοχή του Ακρωτηρίου . Το σημείο αυτό έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως hot spot , αφού μετά την περιήγηση σου στους τάφους και το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου σε ένα από τα πολλά μαγαζιά της περιοχής με θέα τα πανέμορφα Χανιά. Tip :  Όσες μελλοντικές νυφούλες επιθυμούν ο γάμος τους να πραγματοποιηθεί σε ένα ρομαντικό σκηνικό γεμάτο δέντρα και πράσινο φόντο, το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία προσφέρεται για τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
  10. Μαντινάδες  : Φυσικά και δεν μπορούμε να μην κάνουμε και μια αναφορά στη συνήθεια ''λατρεία΄΄ των Κρητικών που δεν είναι άλλη από τις παραδοσιακές μαντινάδες. Ξέρετε, το να φτιάξεις μια καλή μαντινάδα δεν είναι  εύκολη υπόθεση, αφού πέρα από φαντασία πρέπει να έχεις και καρδιά αλλά και το κατάλληλο σκηνικό ή γεγονός που  θα σε παρακινήσει να δημιουργήσεις το λογοπαίγνιο που σε εκφράζει.  Υπάρχουν  μαντινάδες που  συνοδεύουν  στιγμές χαράς και λύπης, , μαντινάδες που αφορούν τη φιλία , την οικογένεια ακόμη και για την αγάπη που τρέφεις για την πατρίδα σου. Οπότε λίγο χρόνο και   φαντασία  να έχεις και έτοιμη η μαντινάδα.

Όλα αυτά και πολλά ακόμη συνθέτουν το παζλ ενός από τα  ομορφότερα νησιά που έχουμε εδώ στην Ελλάδα που και αυτό με την σειρά του έρχεται να δείξει  για ακόμη μια φορά ότι , η χώρα μας μπορεί να είναι μικρή αλλά δεν παύει να είναι γεμάτη ομορφιές και αξίες Καθώς λοιπόν ολοκληρώνω σιγά, σιγά το άρθρο μου αυτό , θα ήθελα να κλείσω με μια μαντινάδα......   

''Όπου κι' αν πάω θα κρατώ, χώμα του Ψηλορείτη, να το κρατάω να γενή όλος ο κόσμος Κρήτη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου